Jsme v polovině druhého měsíce roku 2022! Opravdu? U nás a v řadě dalších zemí skutečně ano, ale ne všude slaví začátek dalšího roku v noci z 31. prosince a 1. ledna. Pojďte s námi na malou cestu kolem světa, abychom si připomněli, jak to vlastně s tím Novým rokem je.

Než se pustíme do míst, kde slaví příchod nového roku úplně jindy, než jsme zvyklí my tady ve střední Evropě, tak připomínáme, že vzhledem ke kulatosti naší země samozřejmě ne všude lítají špunty od šampaňského ve stejný moment.

Jako úplně první příchod roku 2022 mohli oslavit obyvatelé atolu Kiritimati, který budete spíše znát pod názvem Velikonoční ostrov. Celé toto souostroví se ale táhne hned přes tři časová pásma! Naopak jako úplně poslední obydlené území příchod nového roku slaví americká Samoa.

Kde 1. ledna nezačíná nový rok?

V Indii sice je 1. leden oficiálně oslavován, ale tamní obyvatelé mají řadu různých dat pro začátek nového roku, a to v závislosti na daném regionu. Podle hinduistického kalendáře pak nový rok začíná až v polovině dubna. Stejně je na tom i Kambodža, která k této příležitosti pořádá hned třídenní oslavu. Kambodža se při oslavách řídí stejným kalendářem jako Indie, takže další rok přichází vždy, když slunce vstoupí do znamení Berana.

V některých krajinách pak Nový rok připadá na začátek podzimu. Tehdy slaví například v Izraeli, koncem září se pak slaví i islámský Nový rok. Naopak prvního září slaví řada pravoslavných křesťanů.

Sedm rozinek nebo červená barva

Tak jako se může lišit samotné datum, na které Nový rok připadá, liší se i tradice. V Dánsku například lidé 31. prosince rozbíjejí nádobí o dveře svých přátel. Čím víc střepů najdete, tím více přátel máte!

V Brazílii se zase věří, že  do půlnoci by měl každý sníst sedm rozinek, semínka nevyhodit, ale schovat do peněženky, aby se vás držely peníze. V rámci novoročních oslav si pak Brazilci stejně jako my dopřávají čočku s tím, že by se ale měla objevit v polévce.

Ve Španělsku si kolem Nového roku můžete pořídit sáček s dvanácti kuličkami hroznové vína. Ptáte se proč? Tamní tradice totiž tvrdí, že si před půlnocí máte připravit dvanáct kuliček hroznů a s každým úderem hodin jednu z nich sníst. Na oplátku by se vás pak mělo celý rok držet štěstí.

Aby si své štěstí pojistili také obyvatelé Číny, nechávají si vchodové dveře a okenní rámy pomalovat červenou barvou. Červená pro Číňany symbolizuje také bohatství a dlouhověkost, a tak jsou součástí novoročních oslav i červené lucerny, novoroční balíčky peněz pro děti a tak dále.

 

 

 

 Autorka: Sabina Ali

 

@NEJSMESICIZI.CZ 2021